Izolaciona stakla

Staklo

Izolaciona stakla su stakla namenjena za visokokvalitetna, toplotno ekonomična zastakljivanja građevinskih objekata. Ovo su topla stakla koja drastično smanjuju gubitke toplote.

Proizvedena od dva ili tri sloja ravnog stakla istih ili različitih debljina koja na svojoj površini imaju specijalni, osetljivi nanos metalnih oksida.
Obrada svih stakala je zahtevna i ne dozvoljava dodirivanje metaliziranih nanosa rukama niti tvrdim predmetima. Ivični sloj ovog stakla mora se brusiti kako bi se obezbedilo bolje prijanjanje spoljne zaptivne mase na staklo. Bez brušenja, ovo staklo bi brzo stradalo.

Međustakleni prostor se može kombinovati sa lajsnama debljine 6, 9, 12, 14, 15, 16, 18, 20, 26 i 32mm, a može se dodatno puniti gasovima argon i krypton.
Maksimalna dimenzija stakla je 3500x2500mm, a maksimalna težina koju može podneti rubno zaptivanje je 300kg.

Karakteristike stakla

– Propustljivost svetlosti je LT>70% što znači da veoma malo zamračuje prostor, propušta veliku količinu svetla.
– Propustnost energije g>50% što znači da obezbeđuje pozitivni energetski bilans, omogućava korišćenje besplatne sunčeve toplotne energije u prostoru.
– Reprodukcija boja > 97% što znači da je skoro neutralno po osnovu pogleda kroz njega.
– UG vrednost (toplotni gubici, zaštita od hladnoće) minimalno 1,1 W/m2K, u odnosu na 2,9 W/m2K za staklo 4+16+4 što znači da je u odnosu na klasična izo stakla bez premaza sprečen gubitak toplote preko 60%. 

Veći napredak je postignut uvođenjem premaza na staklima nego što je bio napredak uvođenjem klasičnog izo stakla.

Dalji napredak u termičkoj izolaciji je postignut kombinovanjem stakala sa premazima u troslojna stakla. Ove kombinacije donose nove vrednosti zaštite od hladnoće u vidu stakla.

Nova vrsta premaza koja obezbeđuje osim zaštite i hladnoće, i zaštitu od sunca, naziva se ClimaGuard Solar. Ukoliko imamo velike površine u staklu, leti sunčeva energija može biti oprećenje za prostor. Potrebno je redukovati to ulazno pregrevanje.
ClimaGuard Solar, u odnosu na ClimaGuard Premium smanjuje propuštanje ulazne sunčeve toplote sa 63 % na 42 %.

Ova stakla mogu da se dobiju i u kaljenoj verziji. Poseban premaz ClimaGuard T, omogućava da ova stakla mogu da se kale. Na ovaj način obezbeđeno je da se ova stakla mogu primeniti i na mestima gde postoje zahtevi za kaljenje kao sigurnosne mere zaštite ljudi i imovine.

Koliki je napredak u uštedi toplotne energije postignut vidi se na osnovu uporednih podataka Ug.

Koeficijenta koji pokazuje toplotne gubitke kroz staklo u W/m2K

Jednostruko staklo gubi5.8 W/m2K
Klasični izo 4+16+4 gubi2.9 W/m2K
Stakla sa 4+16Ar+Low-e 4 gubi1.1 W/m2K
Troslojno 4+16Ar+Lowe4+16Ar+Lowe4 gubi0.6 W/m2K

Napredak u izolativnosti stakla se vidi i iz sledećih podataka o temperaturi površine stakla u sobi, pri spoljašnjoj temperaturi.

-10 °C, pri sobnoj temperature +21 °C

Jednostruko staklo0 °C
Klasični izo 4+16+4+9 °C
Stakla sa 4+16Ar+Low-e 4+17 °C
Troslojno Lowe4+16Ar+4 +16Ar+Lowe4+19 °C